Skip to content

Wildlife-inspired Graphic Design, Illustration, and Calligraphy | AnotherOutsider

Home » O zi la Sinaia – 06 Septembrie 2020

O zi la Sinaia – 06 Septembrie 2020

traseu Sinaia - cota 2000

Pleci dimineața, te întorci seara

Depinde doar de câți bani ai la dispoziție, de ora la care ești dispusx să te trezești dimineața și ce responsabilități te așteaptă acasă. În cazul nostru – relativ puțini, nu foarte devreme și respectiv căței și pisică.

M-am uitat acum (august 2021) pe mersul trenurilor și poți să pleci din București la 6 dimineața (dacă te ține). Faci undeva între o oră jumătate și două ore și jumătate până la Sinaia. Deci hai să zicem că ești late sleeper și te trezești la un 9 dimineața. La 9:55 ai tren spre Sinaia. Ajungi (hopefully) la 11:28. 
Dacă ai de scos căței, te trezești mai devreme, scoți animăluțul/animăluțele la o tură și apoi țup la gară (și fă-ți și tu bagajele de cu seară).
De întors, cel mai târziu poți să pleci din Sinaia la 21:28, faci o oră jumate, ajungi la 22:55, dacă nu sunt întârzieri, ai șanse să prinzi și metroul. Altfel, pleci la 20:52 din Sinaia și ajungi la 22:26 și ai o marjă de întârzieri mai mare.
Dacă ai animăluțe de casă, pleci la un 18:11 (pentru că ăla de 17:42 face 2 ore jumătate și ajunge mai târziu), să zicem, și ajungi la 19:41, până ajungi acasă, până una alta, e timp destul.

Trebuie să ții cont că dacă urci pe munte, la 17:30 trebuie să fii la telegondola de la cota 2000, sau la 18:00 trebuie să fii la telegondola de la cota 1400.

Noi nu mai știu pe la cât am plecat, dar în cel mai rău scenariu din cele de mai sus, pleci târziu și te întorci devreme. Ajungi la 11 jumate în Sinaia și te întorci la 18 și un pic în gara Sinaia. Și chiar și așa ai 6 ore si 43 de minute la dispoziție.

Prețul variază între 19 lei și ceva și aproape 40 de lei pentru un adult la clasa a II-a în august 2021 (depinde cât de mult face pe drum, bănuiesc). Dar cred că nu îți dorești neapărat să stai prea mult în tren. Merită să plătești dublu ca să ajungi cu o oră mai repede? Maybe? Maybe not? E decizia ta în funcție de planuri și resurse.

Ce faci în Sinaia în aproape 7 ore?

traseu Sinaia - cota 2000
traseu Sinaia - cota 2000

Faci ce vrei în Sinaia. Mergi și bei o cafea, mănânci la Ramayana, te duci până la Peleș.
Noi am ales să facem un traseu mic. 
Mai exact inițial am vrut să urcăm direct pe munte (pe un traseu ușor, și să urcăm atât cât să avem timp să ne și întoarcem), până la urmă ne-am hotărât să luăm telegondola, să urcăm până la cota 1400, și de acolo, mers pe jos până la 2000. 
Nu e un traseu dificil, nici măcar pentru noi care avem aproape zero exercițiu când vine vorba de urcat. Eu ce mai merg pe jos prin București (și peste tot pe unde am ocazia) și poate mă mai ajută faptul că pot să merg 20 și ceva de km fără mari probleme.
În august 2021, prețul de urcare sau coborâre este de 25 de lei pentru un adult, facem calculul la final să vedem cât ne iese pe low cost.
Să nu uiți faptul că ultima telegondolă coboară de la cota 2000 spre cota 1400 la ora 17:30 și de la 1400 la Sinaia ultima telegondolă coboară la ora 18:00.
Recapitulare: ai ajuns în gara Sinaia la 11 jumate. De acolo până la telegondolă google zice că faci vreo 45 de minute, hai să zicem o oră. Ajungi la telegondolă la 12 jumate. Urci 15 minute (maxim) până la cota 1400. E vreo 12:45. Worst case scenario, nu ai condiție fizică și vrei să faci multe pauze. Sau ești disperatx după viața sălbatică și stai să faci poze la toți fluturașii și toate floricele și toate păsărelele (cum fac eu). Stai 4 ore pe un traseu de 2 ore, ajungi la cota 2000 la ora 16:45. Te oprești la terasa de lângă telegondolă și poate îți iei un suc sau o bere overpriced pentru că simți că meriți (cum am făcut noi). Te retragi mai departe de mulțime și o savurezi descălțatx cu vântul fâlfâind printre degetele de la picioare (cum am făcut noi, era cald și vară și tot ne-am pus ceva mai gros pe noi și ne-am descălțat dar am ținut ciorapii pe noi). 

Chiar și așa, ai timp aproape o oră să îți savurezi sucul/berea/experiența și apoi la 17:30 să cobori la 1400, la 18:00 să cobori la Sinaia. 
Opa, problemă că la 18:11 aveai tren. N-ai nicio șansă să ajungi la gară în 11 minute. Ori îți asumi, mergi la pas lent și iei trenul de 20:04 (costă 20 de lei, face 2 ore și un pic și te lasă în Gara de Nord la ora 22:11). 
Ori îți plănuiești mai bine traseul și ajungi un pic mai devreme la cota 2000, ca să ai timp să cobori hai-să-zicem 30 de minute până în Sinaia, și încă o oră (deși la coborâre e mai ușor) până la gară. Asta înseamnă că dacă te grăbești un pic pe traseu sau scurtezi timpul de tras sufletul la cota 2000, pe undeva pe la ora 16:40 să iei telecabina de la cota 2000, cobori cele 30 de minute cu totul până în Sinaia, ca la 17:10 să ai o oră să ajungi până în gară relaxatx și ar trebui să nu fie probleme și să nu alergi după tren. Ba chiar să mai stai un pic și în gară la o bere pe peron (cum am făcut noi).

Filmarea de mai sus știu că e super shitty, supra editată și focalizată prost, dar se vedea frumos și e pe feeling mai mult decât pe tehnică 😀

Ce e de văzut pe traseu?

traseu Sinaia - cota 2000
traseu Sinaia - cota 2000

Depinde când îl faci, eu îți pot arăta cum s-a văzut la noi în la început de septembrie. Vegetația e destul de uscată, traseul nu a fost foarte aglomerat, exceptând porțiunile de prin jurul stațiilor de telegondolă. 
Am văzut mulți fluturi, dar destul de puține păsări, deși am auzit mai multe decât am văzut. Erau mai mulți corbi pe-acolo, iar în zonele mai împădurite păsări mici de zăvoi, greu de identificat (pentru mine, care nu recunosc prea multe păsări după sunet).

Deși răcoare la cota 2000, traseul este destul de fierbinte, deci ia-ți răgaz să bei apă din plin și eventual să și mănânci ceva care să îți dea un plus de energie (un baton proteic, niște fructe etc.)

traseu Sinaia - cota 2000
traseu Sinaia - cota 2000
traseu Sinaia - cota 2000
traseu Sinaia - cota 2000
traseu Sinaia - cota 2000
traseu Sinaia - cota 2000
traseu Sinaia - cota 2000
traseu Sinaia - cota 2000

La final, am zis că facem calculul pe low cost să vedem cât ne iese.
Hai să zicem că în București luăm metroul sau STB-ul până la gară. 3 lei.
Biletul de tren de la București până la Sinaia costă minim 19.3 lei, hai să zicem 20 de lei pentru trenul care face 2 ore jumate (asta presupune să pleci la 6:10 sau la 8:41 ca să economisești niște bani)
Telegondola de la Sinaia la cota 1400 costă 25 de lei. 
Telegondola de la cota 2000 până la 1400 încă 25 de lei, de la 1400 până în Sinaia încă 25 de lei, dar dacă le iei pe ambele o dată la coborâre ieși la 45 de lei. (conform sinaiago.ro)
Trenul de întoarcere Sinaia – București încă 20 de lei minim  (dacă pleci cu trenul care face 2 ore, adică cel de la 20:03)
În București, încă 3 lei metroul sau STB-ul.
Mai adăugăm hai să zicem 20 de lei pentru niște apă și ceva de mâncare, hrănitor și neperisabil.

Total, pe lowest budget, avem 136 de lei (acasă – gară, bilet tren dus, telegondolă dus, telegondole întors, bilet tren întors, transport gară – acasă și ceva minimal de mâncare). Asta înseamnă o zi la munte cu mai puțin de 30 de euro.

Evident, poți să ieși și mai ieftin dacă tai costurile de telegondolă și faci un traseu direct din Sinaia, precum cel spre Stâna Regală, care e ușor și durează 2 ore dus-întors. În cazul ăsta, iei și tu o gură de aer curat și ocazie de poze, un pic de mișcare, timp berechet, și scazi din cei 136 de lei de mai devreme costul telegondolei. Asta ne aduce costurile la 66 de lei, mai puțin de 15 euro!

Mnoh, ce să zic, există resurse mai bine puse la punct și bloguri mai bine documentate despre ce se poate face în Sinaia și pe unde se poate urca.
Eu am zis așa, super basic, pentru nou-născuți, oameni care nu prea merg la munte, oameni care nu merg la munte pentru că e greu, oameni care nu își permit să plece prea mult timp sau pentru că e prea scump. Și dacă nu au acces la internet dintr-un motiv sau altul, well, iată o idee pe care poți să le-o transmiți.

O zi la munte, low cost, pleci dimineața, te întorci seara, minim-minim 66 de lei. Dacă ai idee cum ai putea să ieși ȘI mai ieftin, let me know. Adică da, ai putea să mergi pe jos până la Gara de Nord și de la Gara de Nord până acasă (dacă nu stai prea departe), și mai scazi 6 lei. La o adică, cu mâncare de acasă (pe care să zicem că nu o punem la socoteală) și călătorit doar cu Regio Călători, doar biletele dus-întors costă 36.4 lei, mai puțin de 8 euro.
Ar fi absurd să reduci cheltuielile la doar atât, dar ca idee, cam atât e.

Anyway, e de luat în considerare să îți iei niște marje de eroare, să nu te trezești că ai ratat vreo telegondolă, că ai ratat trenul sau ceva. Nu cred că ar fi deloc amuzant. Chiar așa, a rămas cineva izolat pe munte pentru că a ratat telegondola? Ce se întâmplă atunci? Ai pățit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *